Kanal Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?

Sıkça sorulan kanal tedavisi nedir, nasıl yapılır sorularıyla birlikte etkilerinin neler olduğunu görmek diş kontrolleriyle ortaya çıkmaktadır. Düzenli bir şekilde dişlerin bakımdan geçmesiyle erken tanı söz konusu olabilirken dişin kurtarılması açısından da gereklidir. Çürüğün aşırı ilerlediği , enfeksiyonun sinir demetine ve kök ucuna ulaştığı durumlarda kanal tedavisi işlemi yapılır. Pulpa iltihabından , kök ucu iltihabına kadar bir çok işlemde uygulanarak dişin çekilmesi önlenebilir. Bu işlem büyük teknik bir hassasiyet ve zaman istemektedir. Özellikle dişinin kıymetini bilen gençler tarafından son dönemde  oldukça tercih edilmektedir.  

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Bilindiği üzere bir diş; mine, dentin ve pulpa olarak sıralı şekilde 3 tabakadan meydana gelirken en uç tabaka pulpanın enfeksiyon almasıyla pulpa iltihabı gerçekleşir. Pulpanın zarar görmesiyle eskiden diş çekilirken günümüzde ise bu durum artık geride kaldı. Pulpa hasarı sonrasında bakterilerin çoğalmasıyla diş köklerinin de zarar görmesine sebebiyet verir. Var olan bu hasarlı durumların temizlenmesi kanal tedavisi olarak yapılırken bir ya da birkaç seans sürebilmektedir. Enfeksiyon durumlarına göre mersin hekimlerimiz tedavinin kaç seans süreceğine ve hangi sistemi kullanacaklarına karar vereceklerdir. Çekilmesi gereken bir dişin orada tutulmasını sağlayan bu tedavi son yıllarda çok popüler olmakta ve çok gelişmiş sistemler bulunmaktadır.

Kanal Tedavisi Süreçleri

Mersin kliniğimizde ilk olarak kök kanallarının ne durumda olduğuna bakmak ve fikir oluşması adına röntgen çekimi gerçekleşir. Diş haricinde çevresinde ve kemikte var olabilecek etkileri de hekim tarafından incelenir. Genellikle Lokal anestezi işlemiyle diş çevresi uyuşturulur. Dişe Açılan kaviteyle birlikte enfeksiyon oluşmuş kısımların temizlenmesine başlanır. Çeşitli aletlerle kanal genişletmesi yapılırken bekleme tavsiyeleri de bazen verilebilmektedir. Kanal eğeleriyle yapılan mekanik temizliğin yanında özellikle sodyum hipoklorit esaslı dezenfeksiyon malzemesiyle kök kanal içleri büyük bir titizle kimyasal olarak temizlenmesi gerekmektedir.

Gerekli görüldüğü takdirde tek seans ile biten işlem enfeksiyonun lokalizasyonu ve büyüklüğüne göre uzun sürelerde devam edebilmektedir. Kök kanal tedavisinin tek seans ile bitmesi uygun görülmemesi halinde artıkların bu alanda dolmaması adına geçici dolgu tercih edilir. Böylelikle temizlenmiş diş bölümü sorunsuz bir şekilde bekletilir. Mersin diş kliniğimizde süreçler hakkında da bilgiler almanız kolay olacaktır. Ağrı durumlarından korkulmasına gerek olmazken var olan enfeksiyon ağrılarının daha çok acı verdiği de unutulmamalıdır.

Kanal Tedavisi İşlemlerinde Dikkat Edilecekler

Doktorların kontrolleri sonrasındaki ortaya çıkan plana göre işlemler yapılırken bir seansta bitmeyebilmektedir. Anestezi yapıldıysa işlem sonrasında minimum iki saat hatta çok daha uzun bir süre bir şeyler tüketilmemesi önerilir. Aşırı sıcak- soğuk içeceklerin tüketilmesi de birkaç gün ertelenmelidir. Diş fırçalamanın günlük yapılması ihmal edilmemelidir. Düzenli klinik kontrollerin ihmal edilmemesi de Mersin kanal tedavisi süreçlerimizin olmazsa olmazlarıdır. Ağrıları dindirmek adına kanal tedavisi nedir nasıl yapılır süreçlerine dair her unsur önem kazanır. Sizler de var olan tüm diş problemlerinizi ortadan kaldırabilir, daha sağlıklı günlere merhaba diyebilirsiniz.